1 av 5
Foto: Christina Sandin
2 av 5
Foto: Christina Sandin
3 av 5
Foto: Christina Sandin
4 av 5
5 av 5
Fåglar har fångat Christina Sandins intresse och i sin tur försöker hon fånga deras minspel genom kameralinsen. Foto: Yamile Lindgren/Sveriges Radio

Om kråkor: Man ser det vackra i alla individer

8:44 min

Precis som människor har fåglar olika personligheter och fågelskådaren Christina Sandin försöker fånga fåglarnas personlighet på bild.

Fågelskådaren och Karlskronabon Christina Sandin brukar gå till Stumholmen för att hälsa på sina kråkvänner. Hon fotograferar mycket och söker efter fåglarnas personlighet.

I tre år har Christina följt fem kråkpar som vid det här laget känner igen henne.

– Kråkorna är vaksamma och känner igen människor, de gör skillnad på dem som är snälla mot dem och de som inte är det. Även forskningen har visat att kråkor faktiskt känner igen människor och det är lite kul för det har jag sagt länge.

Bland oss människor finns det mängder av olika personligheter och det gör det även bland fåglar. Klok och noggrann som en uggla, spontan som en svala, skvallrig som en skata kanske…

Finns det någon fågel som är envis?

– Oh ja! Blåmesen! De är envisa och hur söta som helst till det yttre. Men skenet bedrar, de kan vara ganska aggressiva också, det vittnar de som ringmärker dem om.

Stort självförtroende då, är det snyggingar som påfågeln till exempel?

– Ja och havsörnar till exempel. De utstrålar i alla fall stor stolthet när de går runt på isen om vintrarna, säger Christina Sandin.

Vilken fågel identifierar du dig själv med som person?

– Det har jag ingen aning om. Det har jag aldrig reflekterat över faktiskt, det får andra bedöma!

Fåglarnas personligheter

Kråkor: Väldigt intelligenta, vaksamma, halvsociala. Det krävs lite längre tid och förtroende innan man kommer dem riktigt nära. De har stort minspel.

Kajor: intelligenta, liknar scouter, är alltid redo men också osjälviska och delar med sig av det de själva tycker om. Är vaksamma och inte alls omtyckta av människor.

Skator: Nyfikna, vaksamma.

Gråsparvar: Oansenliga, uppträder i flock men tittar man noggrant har de vackra fjädrar och unika läten.

Blåmesar: Envisa och hur söta som helt till det yttre. Men skenet bedrar, de kan vara ganska aggressiva också.

Duvor: har vackra ögon men är ganska opersonliga.

Havsörnar: Stolta och raka.

Måsfåglar: Skräniga och matvrak men vackra.

Fåglar som konsumenter

Ugglan är den noggranna och detaljfokuserade köparen. Hon vill veta alla specifikationer och ta reda på all fakta innan hon genomför sitt köp. Det är viktigt för ugglan att göra det absolut bästa tänkbara köpet – för sin egen skull.

Påfågeln är den prestigefulla köparen. Att få veta att någon känd och framgångsrik använder produkten bevisar för henne att produkten måste vara bra. Det är viktigt för påfågeln att göra det absolut bästa tänkbara köpet – för att få visa upp sina fina fjädrar för andra.

Svalan är den spontana köparen. Hon vill snabbt nå målet. Om hon inte gör det absolut bästa köpet vid första försöket spelar mindre roll. Livet är för kort för att svalan ska vilja lägga för mycket tid på sitt inköp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista