Mattias Karlsson är ledamot i Sverigedemokraternas verkställande utskott och säger att uttalandet var olyckligt men samtidigt menar han att det är oroväckande om det här skulle leda till en ny praxis. Foto: Henrik Montgomery /TT

Hess (SD) åtalas för hets mot folkgrupp

0:47 min

I dag åtalades sverigedemokraten Michael Hess för att han skrivit på sociala medier: "Det är djupt inrotat i islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter islams lära." 

När uttalandet gjordes var han vice ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona, men han avgick senare.

Mattias Karlsson är ledamot i Sverigedemokraternas verkställande utskott.

– Vi har varit tydliga med att vi tyckte själva uttalandet i sig var olyckligt eftersom det var onyanserat och öppnade upp för misstolkningar. Samtidigt tycker vi det är oroväckande om det här skulle leda till en ny praxis. Där det i praktiken blir olagligt att kritiskt granska och kritisera religiösa och kulturella uttryck, säger Mattias Karlsson.

På vilket sätt har han "kritiskt granskat" när han sa det?

– Du förstår ju själv att det kan leda till en praxis där man flyttar fram lagstiftningen på ett sätt så att det blir hårdare än i dag när det gäller vad man får säga och vad man inte får säga kritiskt kring religioner och kulturella uttrycka. Det måste finnas ett stort utrymme för yttrandefrihet, säger han.

Partiets medlemsutskott utreder för närvarande Hess framtid i partiet, men har inte lämnat något förslag till partistyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista