Det är brist på ekologiska bananer och därför säljs nu omogna på flera håll. Fotot:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Brist på ekologiska bananer

1:06 min

Det har uppstått brist på ekologiska bananer. En brist som också gjort att de som finns att köpa många gånger är gröna och långt ifrån mogna.

Andreas Hamn vd på grossitföretaget Lunnatorp Blekinge AB levererar de ekologiska bananerna och ser i nuläget ingen lösning på situationen:

– Prognosen för två veckor sen sa att problemet skulle vara över idag, men det är det inte. Och ser vi två veckor framåt ser vi ingen bättring.

I Dominikanska Republiken lider bananodlingarna fortfarande efter en kall vinter. Det tillsammans med att suget efter ekologiska bananer snudd på exploderat efter larm om besprutning av de så kallade vanliga bananerna, har lett fram till dagens brist.

Och att ekobananerna som finns i butik i många fall är väldigt gröna just nu och väldigt hårda är resultatet av att leverantörerna i tider av brist, helt enkelt har lite för bråttom att få ut dem i affärerna, menar Andreas Hamn. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista