Om några år kan den här jätten vara helt utan besättning. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/TT

Drönare på Östersjön inom tio år

Tekniken håller just nu på att utvecklas och den hårt trafikerade Östersjön pekas ut som ett lämpligt område att testa fartyg utan besättning till sjöss.

Det kan låta som science fiction men fraktfartyg utan besättning är en fullt möjlig framtid.

I ett projekt som bland annat bedrivs på Chalmers i Göteborg pekar man på en rad argument för den obemannade sjöfarten.

Redan nu råder det brist på kunnigt sjöfolk, yrket beskrivs som mindre attraktivt av framför allt unga som prioriterar ett socialt liv framför långa sjöresor.

Även problemen med piratattacker tros minska, eftersom det är omöjligt att begära ut en lösensumma för en besättning som inte finns.

Men det finns också frågetecken. IT-systemen måste bli så säkra att det inte ska gå att kapa fartyg via nätet och att containerfartyg lär bli först ut före oljetankers säger en del om hur man tänker kring säkerheten.

Slutligen tror man också på exempelvis Kustbevakningen att det lär dyka upp några dilemman på vägen och inte minst de sjömän som kommer att segla sida vid sida om de obemannade fartygen lär ha en del starka åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".