A26 ska bland annat kunna sätta dykare i vattnet från sin lucka i fören. Grafik: Kockums.

Thyssen Krupp vill få igång förhandlingar om A26

1:34 min

Nu kommer Kockums ägare Thyssen Krupp med en invit till Försvarets Materielverk, FMV, för att bryta dödläget i förhandlingarna  om nästa generations ubåt A26.

I ett brev till FMV föreslår Thyssen Krupp att Kockums i Karlskrona blir centrum för att bygga små ubåtar under 1000 ton.

Samtidigt vill Thyssen Krupp ha tillgång till den svenska tekniken som FMV hittills har vägrat lämna ut.

John Ahlmark, informationschef på Kockums, ser brevet som en positiv signal.

– Ett sådant här brev markerar en vilja att börja diskutera utifrån helt nya förutsättningar och det är kanske i så fall just ett sådant brev som behövs för att komma vidare, säger han.

Olika förslag
Brevet är underskrivet av Thyssen Krupps tyske chef Hans Christoph Atzpodien och den svenske styrelseordföranden Jan-Olof Johansson och innehåller olika förslag för att komma igång med förhandlingarna om bygget av A26.

Ett bygge som måste komma igång inom de närmaste månaderna om Kockums över huvud taget ska kunna överleva som ubåtsvarv.

I brevet föreslår Thyssen Krupp bland annat att Kockums i Karlskrona blir centrum för att bygga mindre ubåtar under 1000 ton, men det var länge sedan Kockums byggde såna ubåtar, säger John Ahlmark.

– Som ett inspel för att diskutera är det en idé bland flera som de sedan kan diskutera kring, säger han.

Ta över ägandet
Thyssen Krupp erbjuder också svenska staten att ta över en del av ägandet av Kockums, så länge Thyssen Krupp behåller majoritetsägandet.

Thyssen Krupp vill också ha tillgång till den teknik som har gjort att Sverige hamnat i världsklass när det gäller att bygga ubåtar och som FMV hittills sagt blankt nej till.

Om det här brevet kommer att ändra på det vet John Ahlmark inte.

– Jag är optimist så jag tror man kommer att lösa det här. Om man gör det i en ny första förhandling eller det behövs fler vet jag inte, men vi har inte så många månader på oss, så jag hoppas vi kommer att lösa det innan dess, säger John Ahlmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista