Det saknas förutsättningar för att gå vidare med Thyssen Krupp och ordern av A26, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på FMV. Foto: TT

Hundratals varvsjobb i Karlskrona hotade

1:21 min

Försvarets materielverk, FMV, kommer inte att gå vidare med ordern av nästa generations ubåt A26 från Kockums. I stället undersöker verket möjligheten att göra affärer med Saab.

Vi berättade igår att Thyssen Krupp i ett brev till FMV föreslår att Kockums i Karlskrona blir centrum för att bygga små ubåtar under 1 000 ton samtidigt som de vill ha tillgång till svensk teknik som Försvaret hittills vägrat lämna ut.

Svenska staten erbjuds också att ta över en del av ägandet av Kockums.

Hundratals riskerar jobbet
Om parterna inte kommer överens riskerar förseningen kring ordern medföra att hundratals av Kockums runt 1 000 anställda står utan arbetsuppgifter.

– Vi behöver se en långsiktig försörjningslösning och det har vi inte landat i, säger Lena Erixon, generaldirektör för FMV.

FMV har nu beställt en studie som ska undersöka "Förutsättningar för att säkerställa en försörjningsstrategi av undervattensområdet med försvars- och säkerhetsföretaget Saab".

– I dagsläget har vi inga förutsättningar att lägga en order och det är därför vi lagt en studie till Saab, säger hon. 

Vill säkra kompetens
– Det saknas förutsättningar för att gå vidare med Thyssen Krupp och med ordern av ubåten A26. Det hade helt enkelt inte blivit långsiktigt hållbart för skattebetalarna eller för Försvarsmakten, bland annat eftersom det inte finns en möjlighet att dela kostnader för ubåten och samarbeta med andra nationer, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på FMV.

Har ni för avsikt att ingå en affär med Saab? 

FMV:s avsikt är att hitta en leverantör som kan innebära en långsiktig försörjningslösning. Vi vill säkra att unik kompetens stannar i Sverige. Militär förmåga inom undervattensområdet är ett nationellt säkerhetsintresse. Saab besitter redan strategisk undervattenskompetens. Det är därför naturligt att företaget nu får titta på förutsättningarna för undervattensområdet, säger Louise Wileen Bjarke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista