Mer än hälften av blekingarna är överviktiga. Foto:Sveriges Radio

Mer än varannan bleking är överviktig

4:54 min

Hela 53 procent av Blekinges befolkning är överviktiga eller lider av fetma, det visar en undersökning som gjorts av Folkhälsomyndigheten. Men siffrorna baseras på BMI, ett delvis kritiserat mätsätt.

2004 var 47 procent av blekingarna överviktiga. På tio år har den siffran ökat med sex procentenheter. Nu är mer än hälften av blekingarna överviktiga, det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten har gjort.

– Jämför man det med hela landet kan man se att Blekinge ligger något över rikssnittet som är på 49 procent, säger Agota Puskas, som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Fler feta män
Undersökningen visar också att fler män än kvinnor är överviktiga. I dag är så många som 60 procent i Blekinge överviktiga, medan endast 46 procent av kvinnorna väger för mycket. Vad det beror på är svårt att säga enligt Agota Puskas.

--Det här är en utveckling som vi ser i hela landet och även globalt. Det är svårt att peka på någon särskild faktor eftersom det är ett så stort geografiskt område. Men faktorer som finns är bland annat tillgängligheten, valet av vad vi äter påverkas av tillgången på hälsosamma livsmedel. Dessutom kommer priset in, säger Agota Puskas.

Flera felkällor
Samtidigt har undersökningen flera felkällor. Den baseras dels på uppgifter som folk själva har skickat in. Därför är det svårt att veta om alla talar sanning i sina svar.  

– Generellt kan man säga att självskattade uppgifter är svaga än det som mäts direkt, men det är den här metoden vi har så vi utgår från våra resultat och arbetar från det, säger Agota Puskas.

I undersökningen används BMI, där ett BMI på 25-29,9 räknas som övervikt och över 30 som fetma. Även detta räknesätt har kritiserats eftersom den bara tar hänsyn till vikt och inte andel muskler och fett.

– Ja, det får man ha i åtanke när man bedömer slutsatsen, men i dagsläget är det denna metod som används runt om i världen. Men det klart vi ska utgå ifrån att det finns bergränsningar, säger Agota Puskas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista