1 av 3
Ingvar Mattisson vice ordförande SECO på varvet. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 3
Det är chockstämning på varvet, säger Jan-Olof Brink Unionen Kockums i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 3
Kockums i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Ubåtsbesked möts med chock och förvåning

1:36 min

Beskedet om att Försvarets Materielverk, FMV, inte lägger någon ny ubåtsbeställning på Kockums i Karlskrona slog ner som en bomb.

I stället ger FMV Saab en att utreda om de kan ta över produktionen.

- Vi blev helt tagna på sängen, och det tror jag alla här blev, det är helt uppenbart att vd:n inte kände till det heller, säger Ingvar Mattisson på Seko, som företräder varvsarbetarna.

Timmen efter
Bara timmen efter att de anställda på Kockums i Karlskrona idag fått information av vd:n Ola Alfredsson om de tyska ägarna Thyssen Krupps förhandlingstrevare till FMV igår, kom beskedet att det inte blir någon beställning av den nya generationens ubåt A26.

I alla fall inte till Kockums i Karlskrona och Malmö.

I stället sa FMV:s generaldirektör Lena Erixon att det blir Saab som får en månad på sig att svara på om de kan ta över.

Oklar framtid
Och vad det skulle innebära för Kockums är oklart. Jan-Olof Brink som företräder tjänstemannaförbundet Unionen är orolig.

– Just nu är det ruskigt turbulent, vi vet inte åt vilket håll det kommer att blåsa i morgon, säger han.

Vad tror du om att Saab skulle kunna ta över?

– Saab kan aldrig ta över, de kan inte bygga en ubåt, men de kan ta hand om projektledning eller om vapensystemen men det är bara Kockums som skulle kunna klara av att göra själva plattformen, säger han. 

Värsta scenario
Och Jan-Olof Brink ser ett värsta scenario där hela ubåtsproduktionen, som ligger i världsklass, skulle kunna försvinna från Sverige.

Vilket skulle påverka hela försvarsförmågan. Men det är inte det enda.

– Jag vågar inte spekulera överhuvudtaget. Just nu är det ruskigt stormigt. Vi vet inte åt vilket håll man kommer att vända sig. Det är stor risk att det kommer att hända något drastiskt, och det vi fackliga företrädare är mest oroliga för är varsel. Det mest drastiska vore att alltihop las ner, säger Jan-Olof
Brink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista