En solig dag är det många som vill åka skärgårdsbåt. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio

Blekinges turismprofiler samlades på gala

6:24 min

Idag pågår Blekinge turismgala i Karlskrona. Profiler från turistnäringen i länet samlas för mingel, föreläsningar och prisutdelning.

Det är tredje gången som galan arrangeras och i år har bl.a Mikael Blomkvist, Nina Johansson och Karin Karlsson bjudits in som föreläsare.

Hanna Nilsson är projektledare för Attraktionskraft Blekinge, ett EU-finansierat projekt vars syfte varit att öka tillgängligheten av länets turismutbud.

Samlar utbudet
– Rent konkret har vi köpt sajten visitblekinge.se. Här samlar vi hela Blekinges turismutbud. Sedan har vi också skapat ett antal olika paketerbjudanden. Vi har även jobbat med att höja den kollektiva kompetensen inom näringen med olika kunskapshöjande aktiviteter, säger Hanna Nilsson.

Länsturismchefen Leif Wictorén är mycket nöjd med arbetet som Attraktionskraft Blekinge åstadkommit under de här tre åren och ser nu positivt på framtiden. En av de viktigaste pusselbitarna för att stärka turismen i Blekinge anser han vara starten av det nya, kommersiella turistbolaget.
– Vi har bedrivit ett strategiarbete under ungefär ett års tid. Detta har nu mynnat ut i att vi vill bilda ett marknadsbolag som ska marknadsföra Blekinge i Sverige.

Politikerna positiva
Enligt Wictorén är detta något som sker i elfte timmen.
– Nästan alla kommuner har gett grönt ljus. Den 27 mars avgörs det genom ett möte i Ronneby. Näringen har hela tiden sagt att om vi inte tar det här steget nu, så kommer det aldrig att bli av, säger Leif Wictorén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista