Emilia Stjernberg och Emelie Karlsson är båda beslutna om att rösta i höstens val. När det gäller EU-valet är de mer osäkra. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Val 2014

7000 blekingar väljer för första gången i år

1:21 min

I år är det nästan 7000 blekingebor som för första gången får rösta i EU-valet och riksdags- kommun- och landstingsval.

Procentuellt finns det flest förstagångsväljare i Olofström och Karlskrona där 6,1 procent av väljarna väljer för första gången. Minst är det i Sölvesborg med 5,4 procent.

"Inte så insatt"
19-åriga Emelie Karlsson i Ronneby får i år rösta för första gången men det är inget hon tänker särskilt mycket på. 

– Jag tänker faktiskt inte så mycket på det, utan när det kommer så gör man väl ett val. Jag är inte så insatt, säger hon.

Även om hon inte är så politiskt insatt så har hon ändå redan nu bestämt sig för att gå till vallokalen den 14 september.

– Jag tycker ändå att man gör det när man är vuxen, så att man har gjort sitt och lagt sin röst för hur man tycker att det ska vara i landet, säger Emelie Karlsson.

Röstar som föräldrarna
För 22-åriga Emilia Stjernberg är det i år andra gången hon kan rösta och hon berättar att förra gången valde hon att rösta likadant som sina föräldrar, och det lutar åt att bli så även i år.

– Jag tycker och tänker likadant som dem och jag är inte så politiskt insatt så då känner jag att jag förlitar mig på dem. Vi vill ha det likadant i samhället.

Svårt val 
Både Emilia Stjernberg och Emelie Karlsson tycker att det är svårt att sätta sig in i valen och att det är svårt att veta vilket parti de ska rösta på. Men både är överens om att det snarare handlar om att välja bort partier som de inte vill rösta på.

– Det jag inte stödjer det vill jag inte rösta på, resten spelar inte jättestor roll, säger Emilia Stjernberg.

– Det kan säkert vara så att man ser något på nyheterna och känner att det här gillar jag inte - då röstar jag inte på dem. Då tar man de andra, säger Emelie Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista