BLT och Sydöstran slopar den gemensamma webben. Foto: SR.

BLT och Sydöstran går skilda vägar på webben

1:15 min

I höst särar Gota media på Blekingetidningarna BLT och Sydöstran på nätet.

För snart fyra år sedan inleddes en omfattande reklamkampanj som basunerade ut att de båda tidningarna skulle få en gemensam hemsida.

Facket på Sydöstran gillade inte idén och larmade samtidigt om risken för att varumärket Sydöstran skulle försvagas.

Delas i höst
Om facket fick rätt eller inte må vara osagt, men om allt går som ägaren Gota-Media planerat är den gemensamma hemsidan historia till hösten.

Något som välkomnas av chefredaktören på Sydöstran Gunnar Svensson.

– Ja det har varit en del läsare som besökt hemsidan och sedan undrat om det står samma saker i båda tidningarna, vilket ju är helt fel.

Webb allt viktigare
Bakgrunden till beslutet är trenden att papperstidningen förlorar mot de digitala medierna och då blir tidningens plats på webben allt viktigare.

Gunnar Svensson säger samtidigt att allt inte är helt klart, exempelvis ska förhandlingar med de fackliga organisationerna genomföras.

20 procent gratis
Samtidigt som de båda tidningarna får egna hemsidor inför ägaren Gota media ett nytt betalsystem för alla sina dagstidningar.

Ungefär 80 procent av innehållet på nätet kommer att ligga bakom betalväggen, men 20 procent kommer att vara öppet även för icke-prenumeranter enligt Gota medias vd Boine Gepertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista