1 av 3
Rondellen vid Lösens kyrka har fått påhälsning. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
2 av 3
Även Listerbyrondellen har märkt av de stora transporterna som kör förbi. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 3
Peter Johnsson, driftledare på Trafikverket i Blekinge. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Vindkraftverk orsakar sönderkörda rondeller

"De får helt enkelt inte plats på vägbanan"
1:27 min

Flera rondeller längs E22 i Blekinge har den senaste månaden blivit sönderkörda när lastbilar med stora vindkraftverk inte lyckats svänga ordentligt.

Vindkraftverken anländer till hamnen i Karlshamn och körs därefter österut på E22:an mot Kalmar. Lastbilarna som transporterar vindkraftverken är närmare 40 meter långa och dessutom både ovanligt tunga och breda. Därför har de fått söka en speciell dispens för att få tillstånd att köra på vägarna.

Lervälling
– De kommer med extremt långa, stora och tunga fordon och de får helt enkelt inte plats på vägbanan utan de måste ta en del av rondellen för att kunna ta sig fram, säger Peter Johnsson, driftledare på Trafikverket.

Delar av vissa rondeller längs E22:an har det därför blivit lervälling av och mest utsatta är de mindre rondellerna.

Skyltar tagits ner
För att transporterna ska kunna ta sig fram så har även vissa vägskyltar tillfälligt fått tas ner. Dessutom eskorteras lastbilarna med hjälp av transportledare som kör och varnar både före och efter lastbilen.

– Det blinkar och det går sakta, det är som en cirkus när de ska ta sig genom länet.

Återställs igen
Transporterna kommer att fortsätta en bit in i mars och efter det ska rondellerna återställas till sitt ursprungliga skick igen.

– De som får tillståndet får bekosta en återställning. Vi gör så att så fort de är klara och det finns möjlighet för gräset att etablera sig så återställer vi det och de bekostar det, säger Peter Johnsson, driftledare på Trafikverket i Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".