Viktor och Vincent Johansson i Sölvesborg. Foto: Privat.

CP används slarvigt och felaktigt

5:59 min

Viktor Johansson från Sölvesborg som själv har en son med CP-skada reagerade kraftigt när han såg vad en vän på Facebookvän skrivit.

– Jag har ingen ambition att hänga ut den här kompisen utan jag reagerade på det allmänna sättet att använda CP och också andra slentrianuttryck som förstärker någonting, säger Viktor Johansson. Han har själv en son med cerebral pares och berättar att det förändrat hans syn på CP:

– Jag har själv använt uttrycket tidigare utan att tänka på vad jag säger.

Men nu försöker han tänka sig för även när det gäller andra uttryck.

Och när han svarade på inlägget på Facebook fick det stor respons:

– Jag var inte alls med på att det skulle få sådan fart och det är nog 50 delningar på inlägget nu.

Och med det drar han slutsatsen att det behövs en diskussion om detta.

– Men det gäller inte bara CP. Ta en tonåring som märker att den är på väg att bli homosexuell och så får den hela tiden höra utryck som jävla homo eller bögjävel. Det blir en form av indirekt mobbning.

För att komma ifrån det här handlar det om att ha en dialog men framförallt att som medmänniska säga ifrån, menar Viktor Johansson.

Fakta om CP

Cerebral pares är ett samlingsnamn för ett rörelsehinder orsakat av en skada eller utvecklingsrubbning i den ännu omogna hjärnan.
Skadan kan ha inträffat under graviditeten, i samband med förlossningen eller före två års ålder. Vanligaste orsakerna är infektioner, cirkulationsrubbningar, syrebrist och blödningar i hjärnan. Av 100 000 barn som föds i Sverige varje år får drygt 200 en CP-skada.

Källa: Hjärnfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista