Diyer Omer tror att det kan komma över 150 personer till det mångkulturella caféet i Ronneby imorgon. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Han får folk från 20 länder att mötas till musik

4:34 min

För ett år sedan startade Diyer Omer och en kollega Ronnebys mångkulturella nätverk. I morgon bjuder de på café och uppskattar att personer från upp till 20 länder kommer. 

Det var i mars förra året som Diyar Omer och hans kollega Bosse Johansson från ABF Ronnebys mångkulturella nätverk, för att få folk från olika länder att mötas, lyssna på musik och äta god mat tillsammans. 

Föreningen har regelbundet bjudit in till musikcaféer, dit mellan 100 och 200 gäster kommit. Diyar Omer tror att en av framgångsfaktorerna är att hans egen bakgrund. han kommer från Kurdistan, norra Irak. 

– Det betyder mycket att jag kan flera olika språk och kan kommunicera med människor. Sådana här satsningar har gjora flera gånger med bara svenska arrangörer och då har det oftast inte fungerat lika bra. 

Trots att det brukar komma folk från mellan 10 och 20 olika länder hade föreningen till att börja med lite svårt att locka svenskar. 

– Sedan har det kommit fler och fler. Nu brukar det vara hälften hälften säger Diyar Omer. 

Musiken spelar en central roll under träffarna. I morgon uppträder artister som sjunger på både arabiska, grekiska, engelska, svenska och kurdiska. 

– Musiken är en del av allas liv tror jag, säger Diyar Omer. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista