Maria Wikström och Ida Hultgren från Karlskrona är två som vill prova på att jobba utomlands. I mars åker de med rekryteringsbuss till Norge. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Arbetsförmedlingen skickar unga till Österrike i höst

1:29 min

Nu vill Arbetsförmedlingen locka arbetslösa ungdomar i Blekinge till vintersäsongsjobb i Österrike. För det finns ett stort intresse hos ungdomar i Blekinge att åka utomlands för att jobba.

Till hösten drar kampanjen igång, och då hoppas Britt-Inger Olsson på många intresserade blekingeungdomar som kan prata tyska.

– Vad vi tänker oss framåt hösten är att anordna en stor rekryteringsaktivitet gentemot Österrike. Det innebär att man jobbar på hotell och restauranger i Österrike under vintersäsongen, och då hoppas jag att det finns jättemånga som kan tyska, säger hon.

Första gången
Det blir första gången Arbetsförmedlingen i Blekinge anordnar rekryteringsresor till skidorterna på kontinenten.

Det vore ju dumt att inte utnyttja blekingeungdomarnas intresse att jobba utomlands, för samtidigt som det är ont om jobb här ropar arbetsgivarna i Europa efter ungdomar som vill jobba på hotell och restaurang.

Säsongsjobb
Och det spelar ingen roll att det är säsongsjobb.

– En ung person som jobbat utomlands och visar att den klarar av det blir intressantare på arbetsmarknaden här hemma, säger Britt-Inger Olsson.

Fast de flesta väljer ändå att åka till Norge och jobba.

– Det är jättemånga som åker till Norge, och en del stannar för evigt, en del är där något år och jobbar till exempel efter gymnasiet, säger Britt-Inger Olsson.

Norgebuss
Nu i mars går ytterligare en buss med ungdomar från Sydsverige på rekryteringsresa till Norge, och en av ungdomarna som åker med är Maria Wikström.

– Det blir en rolig grej och en bra erfarenhet, jag känner folk som varit där och det går att tjäna mycket pengar, säger Maria Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista