1 av 5
Första spadtaget på KLRK:s nya ridbana tas. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
2 av 5
Ebba Eriksson och ponnyn Sloots sir Eros siktar mot toppen av elitserien . Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
3 av 5
Ebba Eriksson och hennes ponny Sloots sir Eros känner varandra bra, de har hängt ihop i nästan fem år. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
4 av 5
Viktor Hjertsson Hall och hans ponny Zimba är ett av de åtta ekipage som från och med i år tävlar i elitserien för KLRK. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Rvdio.
5 av 5
Viktor Hjertsson Hall på väg över ett hinder med sin ponny Zimba som han ridit i två år. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

Karlskrona- Lyckå ridklubb storsatsar efter fett bidrag

8:24 min

Med nära en halv miljon kronor i bidrag på kontot kan Karlskrona- Lyckå Ridklubb bygga en ny ridbana. Och det behövs för ryttarna har svikit på sistone på grund av det dåliga underlaget.  

– Det känns kanon att vi kommer igång med det här arbetet, det är mycket efterlängtat, säger klubbens ordförande Ursula Hass.

Det är Blekinge Idrottsförbund och Karlskrona kommun som tillsammans går in med 450 000 kronor till verksamheten. Pengarna innebär en ny ridbana och värmestuga. Utomhusmiljön får ett rejält lyft och klubben kan ha mer aktiviteter för ungdomarna både vad gäller lektioner och miljöträning.

Efterlängtad tävlingsbana
Dessutom kommer man ha en tävlingsbana som äntligen håller måttet och som ryttarna inte flyr.

– Vår gräsbana har inte gått att använda så bra, ryttarna har inte velat rida där och hästarna har halkat omkring, men nu kommer vi att bli en utav södra Sveriges bästa uteanläggningar, säger verksamhetschefen Kristina Printzlow.  

Kristina Printzlow berättar att flera av klubbens tävlingsryttare har slutat på grund av det dåliga underlaget och det har även resulterat i att klubben fått färre anmälningar till sina tävlingar på senare tid.   

Viktigt stötta tjejerna
Det är kommunen som äger ridanläggningen och Björn Gustavsson, ordförande i Karlskrona kommuns Idrott- och Fritidsnämnd, backar upp bidraget till hundra procent.

– Det är oerhört viktigt, inte minst för att det till stor del är en tjejidrott, vi måste ha anläggningar som håller måttet och det har inte den här gjort.

För inte så länge sedan uppmärksammades dock planerna på att området där KLRK idag ligger skulle passa som ett utvidgat affärsområde istället. Och även om kommunen är med i de diskussionerna så är det inget som är nära en verklighet försäkrar Björn Gustavsson.

Blir inget affärsområde nu
– Just när jag står precis här så känns det väldigt konstigt att det skulle bli ett affärsområde tycker jag som politiker. Här är vi just nu och här måste vi göra någonting, säger han och syftar på ridklubben.

Och faktum är att satsningen med den nya ridbanan, som beräknas stå klar lagom till pingst, kommer extra lägligt i år. KLRK:s ponnylag i division 1 vann sista omgången av serien 2013 och blev därmed klara för elitserien i år.

Elitserien nästa
Två av de åtta ekipage som kommer tävla för klubben är Ebba Eriksson på ponnyn Sloots sir Eros och Viktor Hjertsson Hall på Zimba.

– Det är jättekul, vi har verkligen kämpat för att komma till eliten och vi vill ju vinna såklart, annars är det ju meningslöst att vara med, säger Viktor.

– Det är klart vi ska vinna, det tycker jag absolut, instämmer Ebba.

Fotnot: På första bilden syns Fredrik Olosson Blekinge Idrottsförbund, Ursula Hass klubbordförande och Björn Gutavsson ordförande i Karlskrona kommuns Idrott- och fritidsnämnd. Även klubbsekreterare Karin Falkbrink med sonen Theo, klubbens verksamhetschef Kristina Printzlow samt tävlingsryttare Moa Zalar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista