Det har visat sig att Rikspolisstyrelsen står för en stor del av organisationens totala underskott. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Kritiserade andra men är själv en stor bov

Rikspolisstyrelsen har kritiserat flera polismyndigheter i landet för att de inte håller ekonomin, samtidig som de själva har mycket stora underskott.

Årsredovisningen för förra året visar att Rikspolisstyrelsen har överskridit sina anslag med en större summa än alla 21 polismyndigheter tillsammans.

– Jag hade också reagerat över att den centrala förvaltningsmyndigheten har ett så stort minus. Men en förklaring till det är att vissa bitar är myndighetsgemensamma, säger Jan Andersson, eknomidirektör på RPS, till TT.

Men vad är då myndighetsgemensamma bitar? Ett exempel är att RPS är ägare av polisens IT-infrastruktur.

– Det betyder att vi köper in exempelvis alla datorer och sådant, vilket kostar ganska mycket. Sedan hyr vi ut datorerna över en treårsperiod. Vi tar hela kostnaden direkt men får intäkterna först efter tre år, säger Andreas Malmstedt, ekonomichef på RPS till TT.

Totalt hade hela polisorganisationen ett minus på 199 miljoner kronor med sig in i 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista