Pottholmen som om bara 80 år riskerar drabbas av översvämningar från det närliggande havet. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio

Skrytbyggen riskerar svämma över

1:44 min

Flera av Karlskronas prestigeprojekt ska byggas på områden som riskerar att svämma över om bara 80 år.

Fyra områden som Karlskrona kommun vill bygga på riskerar att drabbas av översvämningar om bara 80 år till följd av klimatförändringarna. Gamla Oljehamnen, Oskarsvärn där den nya brandstationen kanske ska byggas, Rosenholms udde och Pottholmen.

Marken på alla de här områdena måste höjas rejält innan de bebyggs för att klara sig undan vattnet.

Nio fotbollsplaner vatten
Planchefen Ola Swärd står på Pottholmen, en landremsa intill centrum. Inom några år finns här 500 lägenheter men även affärslokaler och ett resecentrum.

Om 80 år kan ett område motsvarande nio fotbollsplaner svämma över Pottholmen från tid till annan. Alltså precis där kommunen vill bygga. Det visar kommunens egen rapport över hur havsnivåerna påverkas av klimatet.

Tre meter högre vatten
Havsnivån höjs med en meter. Men i ett riktigt värstaläge med höga vågor, kraftigt regn och en ännu högre höjning så kan vattennivån ibland ligga tre meter högre än idag.

– Infartsleden skulle hamna under vatten om vi skulle ha ett permanent vattenstånd på tre meter. Men nu är ju inte scenariot att vi kommer att ha ett permanent och stillaliggande vattenstånd på tre meter, säger Ola Swärd.

Fler i riskområden
Runt 6300 Karlskronabor bor redan idag i riskområden. Fler bostäder och byggnader i riskområden skulle alltså innebära att ännu fler boende kan drabbas av översvämningar.

– Vi menar att vi har koll på risken om vi pratar om Pottholmen som vi har hunnit planera. Vi bygger hela området så att det ska klara sig, säger Ola Swärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista