Att ta sig in i en butik med rullstol eller att veta vilken hållplats man ska gå av vid på bussen när man är blind kan för vissa vara en omöjlighet. Foto: Carina Melin/SR.

Lagförslag om diskriminering välkomnas i Blekinge

I dag presenterade regeringen lagförslaget att bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering.

Det kan till exempel handla om att det är omöjligt för personer med handikapp att ta sig in i olika lokaler.

Enligt Bengt Jonsson, ordförande i De handikappades riksförbund i Blekinge, är mycket redan bra på offentliga platser, men det kan bli bättre.

– I affärer och banker finns mycket kvar att göra. Får vi möjlighet till sanktioner kan vi komma någonstans och affärerna kan få nya kunder, säger han.  

Bättre liv
Enligt Bengt Jonssons skulle tusentals Blekingebor kunna få ett bättre liv med diskrimineringslagen i ryggen. Att ta sig in i en butik med rullstol eller att veta vilken hållplats man ska gå av vid på bussen när man är blind kan för vissa vara en omöjlighet.

Lagförslaget föreslås gälla inom alla samhällsområden som exempelvis utbildning, hälso- och sjukvård samt tjänster. Och det är inte en dag för sent enligt Bengt Jonsson.

– Det har funnits ett beslut i FN länge. Den här lagen skulle vi ha infört i Sverige för länge sen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista