Anton Jönsson hoppas på bra respons för könsneutrala toaletter. Foto: Fredrik Jarl/Sveriges Radio

Toaletter blir könsneutrala

"Här är en toalett för alla"
1:34 min

I dag kan du använda könsneutrala toaletter på köpcentret Amiralen i Karlskrona. Det är Rädda Barnens ungdomsförbund som tröttnat på uppdelningen av könen och tycker inte att det ska finnas någon beskrivning av människor.

– Vi ska sätta upp skylten där det står "här är en toalett för alla" på dam- respektive herrtoaletten så får vi se hur det blir, säger Anton Jönsson som är ordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund, RBUF, i Karlskrona.

Hen-skylt
Det här är inte den enda toaletten som får en skylt uppsatt idag. Runt om i Sverige samlas RBUF för att sätta upp skylten med en han, en hon och en hen. RBUF arbetar för att fördomar mot kön, identitet och etnicitet ska försvinna och Anton Jönsson är på Amiralen i Karlskrona för att göra sin del.

– Vem som helst oavsett kön får gå in här. Det finns säkert folk som tycker det är bra och folk som tycker att det inte behövs, säger han.

Protester
Tidigare när skyltar satts upp har det lett till protester från folk som inte tycker det ska finnas könsneutrala toaletter. Men så här säger Karlskronabon Allan Callway:

– Det har ingen större betydelse. Jag har ingen synpunkt på det, det fungerar säkert bra det med.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".