Det ska vara enkelt för alla att vara delaktiga under supervalåret.Foto: Hasse Holmberg//TT.

Lättläst hemsida ska öka valdeltagandet

7:25 min

På hemsidan allavaljare.se ska alla kunna ta del av nyheter och information om årets val. Oavsett om man har svårt för språket.

Bakom sajten står Centrum för lättläst, som arbetar på uppdrag av regeringen och riksdagen.

– Många har inte samma förutsättningar att ta till sig text. Tretton procent av den vuxna befolkningen klarar bara de lättaste texterna. I de grupper som har svag läsförmåga är det också lågt valdeltagande. Det vill vi ändra på, säger Malin Crona som är ansvarig för allavaljare.se.

Uppdraget är att göra texter tillgängliga för människor som av olika anledningar har lässvårigheter eller är otränade läsare. Målgruppen är bland annat personer med funktionsnedsättningar, personer med dyslexi, invandrare, äldre och lässvaga unga.

– Vi jobbar med att ta bort hinder. Det kan vara ovanliga ord eller ord som betyder två saker. Man ska inte förutsätta att folk har förkunskaper om allt, säger Malin Crona. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista