Teaterföreställning för ökad förståelse om flyktingbarn

5:38 min

De använder en kombination av teater och föreläsning för att belysa ungdomar om vad ensamkommande flyktingbarn kan ha varit med om.

Kampanjen Hej Sverige vill med hjälp av sanna berättelser öka förståelsen för allas lika värde och motverka utanförskap och mobbing i högstadiet. Genom en teaterföreställning där Bahareh Razekh Ahmadi står ensam på scen, berättar hon om en flykt från krig till Sverige och vilka svårigheter hon möter här i form av utanförskap och oförståelse. Pjäsen heter Personnummer XXXX och är skrivenjust för projektet av Shebly Niavarani.

Reaktioner bland eleverna
Eleverna på Vedebyskolan i Karlskrona som ser pjäsen slits mellan lättsamma och väldigt smärtsamma skilldringar.

- Det har varit mycket unga pojkar som försöker pilla sig i ögonen och låtsas som om att det inte är en tår som håller på att tränga fram där, säger Bahareh.

Men de möter också en del oförståelse på turnén. Ungdomar som försöker hävda sig genom att inte vilja lyssna och ibland till och emd reagera verbalt, eller bara med blickar.

"Det blir dubbelt förtryck"
Att vara mobbad och försatt i ett utanförskap är hemskt, berättar Hinda Talal som höll en föreläsning precis efter pjäsen om vilka konsekvenser ens handlingar och icke-handling kan få.

- Ofta blir det ett dubbelt förtryck när man är både ny i Sverige och mörk, säger Hinda Talal som jobbar för Friends som tillsammans med UNHCR står bakom projektet.

Ett enkelt "hej"
Ett av ledorden för FRIENDS, och som Hinda också framhåller som ett viktigt verktyg för eleverna att bära med sig är ett enkelt "hej".

- Att bli sedd är ett av de mest fundamentala behoven som alla människor har, säger Hinda Talal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista