Johan Braw är positiv till att införa en policy om huskurage inom Sölvesborgshem. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Policy om civilkurage kan få fler grannar att slå larm

"Handlar om tre enkla steg"
9:07 min

För att få fler hyresgäster att slå larm om man misstänker våld hos grannen så sprids nu en policy om huskurage runtom i Sverige. Bland annat kan den bli verklighet i kommunalägda Sölvesborgshem.

Policyn heter Huskurage och handlar om att den hyresgästförening som antagit den vill visa att våld inte tolereras. Alltså att hyresgästerna agerar när man misstänker att allting inte står rätt till inne hos grannen, till exempel om det finns misstankar om våld.

– Det handlar om tre enkla steg, bland annat att man ringer på hos grannen. Att man bryr sig och engagerar sig är det minsta man kan göra, säger initiativtagaren Peter Svensson från organisationen Män för jämställdhet.

Leda till mer civilkurage
Förhoppningen är att om hyresgästföreningar och bostadsrättsföreningar antar policyn om huskurage så kommer även våldet att minska.

– Jag hoppas och tror att den leder till att våld i nära relationer minskar, men framförallt också att civilkurage ökar. Ökar civilkuragen där vi bor så kommer den också öka på stan där det händer saker hela tiden, säger Peter Svensson.

"Blir mentalt förberedd"
Johan Braw, vd på Sölvesborgshem, är positiv till att införa en policy om civilkurage i det kommunala bostadsbolaget.

– Jag tilltalas av den här policyn av flera skäl. För det första är den väldigt enkel och för det andra blir man som boende mentalt förberedd om man hör något. Är man förberedd så kan man direkt gå och ringa på och höra så att allt är som det ska, säger han.

Kan bli verklighet
I nuläget finns ingenting i Sölvesborgshems policy om att hyresgästerna rekommenderas att ringa på ifall man hör något konstigt inne hos grannen, men det kan komma att ändras framöver.

– Jag gillar det här med det kollektiva ansvaret, det behövs att vi som människor tar ansvar som medmänniskor. Nu ska jag stämma av hur vi kommunicerar ut det här på ett bra sätt, så att det inte bara blir en lapp som sitter i trapphuset utan att det får bra genomslagskraft, säger Johan Braw.

Här är policyn om huskurage:

Vår policy och rutin innebär att vi, vid oro för hot om våld eller våld:

1. ringer på hos grannen för att höra efter hur allt är

2. hör av oss till valda styrelseledamöter eller annan granne för stöd och hjälp

3. ringer polisen (vi kontaktar alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".