Omkring fem sjöövervakningsfartyg beräknas behöva säljas och sju kuststationer avvecklas. Foto: Kustbevakningen.

Kustbevakningen varslar 125 anställda

"Mycket tråkigt besked att ge sina anställda"
3:39 min

Kustbevakningen varslar idag 125 tillsvidareanställda i åtta av de tretton län där Kustbevakningen har arbetsplatser. I Karlskrona varslas 43 tjänstemän.

Varslet är en följd av att Kustbevakningen 2016 kommer att sakna 133 miljoner kronor för att kunna upprätthålla nuvarande beredskap och övervakning, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

I Karlskrona varslas 41 tjänstemän på huvudkontoret och två på samverkanskontoret.

– Jag beklagar att vi behöver varsla och den oro det skapar hos personalen. Vi fortsätter att arbeta för att vi ska få ökade anslag i höstens budgetproposition och därmed slippa uppsägningar vid årsskiftet, säger Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin i pressmeddelandet.

"Kräver stora ingrepp"
En neddragning med 133 miljoner kronor kräver stora ingrepp i myndighetens verksamhet, bland annat en minskning av antalet befattningar, kuststationer och fartyg. Sådana åtgärder tar lång tid till exempel på grund av uppsägningstider och de medför även omställningskostnader.

Verksamhetsmässigt innebär neddragningen minskad övervakning och ordningshållning till sjöss med 30 - 40 procent, längre insatstider för att rädda liv och miljö samt minskad förmåga att upptäcka oljeutsläpp. Omkring fem sjöövervakningsfartyg beräknas behöva säljas och sju kuststationer avvecklas. För att få en ekonomi och verksamhet i balans 2015-2016 behöver varslen läggas redan nu.

12 procent
På kuststationer och flygkuststationen läggs ett varsel på 58 tillsvidareanställningar. Det motsvarar cirka 12 procent av det totala antalet tillsvidareanställningar i den lokala organisationen.

Ett varsel på 67 tillsvidareanställningar läggs på lednings- och stödorganisationen i Karlskrona, Nyköping, Göteborg, Stockholm och Härnösand. Det motsvarar cirka 30 procent av det totala antalet tillsvidareanställningar i lednings- och stödorganisationen. Även utlokaliserad personal på andra orter kan komma att beröras av eventuella neddragningar.

Kuststationer kan avvecklas
Kopplat till varslet kan även sju av 25 kuststationer behöva avvecklas. Dessa är Ks Örnsköldsvik, Ks Hudiksvall, Ks Vaxholm, Ks Gryt, Ks Simrishamn, Ks Höllviken och Ks Skärhamn. Verksamhet och resurser prioriteras i första hand där riskerna för miljöolyckor bedöms som störst, eftersom Kustbevakningen har huvudansvar inom miljöräddning till sjöss i Sverige.

– Min förhoppning är att Kustbevakningen får fortsätta att vara den effektiva resurs för samhället som vi är idag. Den här verksamheten har byggts upp under lång tid, och att montera ned den får stora konsekvenser för liv, miljö och säkerhet till sjöss, säger Judith Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".