Bo Sandquist är talesperson för SoL-partiet. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
val 2014

Nytt lokalt parti i Sölvesborg

Sandquist "Vi vill ge Sölvesborgarna en ny möjlighet"
7:52 min

Det nya partiet SoL, som står för Sölvesborg och Lister, vill ge invånarna i kommunen ett alternativt val till de traditionella partierna.

Bo Sandquist har lämnat sina uppdrag för Miljöpartiet och har nu blivit talesperson, eller som han själv uttrycker det, "senior advicer" inom det nya partiet.

Sjukhusfrågan är viktig
Partiet bildades som ett direkt svar på landstingsfullmäktiges beslut om att behålla två sjukhus istället för att bygga nytt. Detta drabbar enligt Sandquist de boende i västra Blekinge som hellre vill orientera sig västerut mot Region Skåne och Kristianstad. Från och med nästa år så möjliggör det fria vårdvalet detta, men inte fullt ut, enligt Bo Sandquist.

 -Vi menar att detta även ska gälla akutsjukvården, ambulanstransporter och BB.

Inte ett enfrågesparti
Men det är inte bara sjukhusfrågan som står i centrum för det nya partiet. Man vill ha giftfria förskolor, skolor och äldreboende med i möjligaste mån ekologiskt odlad mat. Man vill också värna om bokskogen och försvara kustfolkets rätt till det kustnära fisket.

Ont om tid
Det är tre månader kvar till valet. Partiet säger att de inte har några pengar till annonser och annan reklam, utan man hoppas att budskapet ska gå "man till man" och även spridas via internet.

 -Efter dagens presskonferens så kommer detta att sprida sig ganska fort och då får vi ju signaler om vart detta går. Sen får vi ju rätta oss efter detta men än så länge är jag hoppfull att Sölvesborgarna ska tycka att detta är en intressant väg att gå, säger Bo Sandquist.

SoL-partiets symbol är en solros.

Val 2014

Här samlar vi alla nyheter om de olika valen 2014. Har du tips eller idéer på vad vi ska rapportera om i samband med valen så mejla till tips.blekinge@sverigesradio.se eller ring vår Publikredaktör på 0455-366810. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".