Många arbetsgivare ser föräldraledighet som en merit. Foto: Hasse Holmberg/TT

Föräldraledighet- en bra merit

"Man skaffar sig en annan sorts erfarenhet"
1:24 min

Att ha varit hemma med barnen kan vara värt att sätta på sitt CV. 44 procent av Sveriges arbetsgivare ser nämligen föräldraledighet som en merit vid anställning.

Det visar en undersökning som Försäkringskassan gjort i samband med att föräldraförsäkringen firar 40 år i år.

Carina Centrén är regionchef på Svenskt näringsliv och menar att föräldraledighet kan ses som en sorts kompetensutveckling.

– Man skaffar sig en erfarenhet på ett annat sätt än vad man gör i sitt dagliga arbete som man kan ha nytta av på arbetsmarknaden, menar hon. 

Undersökningen visade också att sju av tio arbetsgivare anser att de bör arbeta för ett mer jämställt uttag av föräldraledighet. Och sakta men säkert ökar pappaledigheten.

2003 tog männen ut 17 procent av föräldraledigheten motsvarande 22 procent år 2009.

Att det inte går fortare kan bero på flera orsaker, bland annat gamla strukturer menar Carina Centrén.

– Det är ju utifrån den enskilda familjens situation som man väljer vem som är mest ledig. Man kanske är överens om att det är att mamma som ska vara hemma med sina barn för att det är tradition. Jag lägger inga värderingar i det men det kan vara rena förklaringar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".