1 av 2
Linda Ekenskog och Ola Waljefors. Foto: Martin Arvebro/Sverige Radio
2 av 2
Exempel på verken de skapat. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
P4 Sommar

De skapar digital konst

6:47 min

Konstnärerna Ola Waljefors och Linda Ekenskog bildar tillsammans Waeke, och deras konstinriktning är att skapa i det digitala rummet.

Waeke skapar med olika digitala applikationer surrealistiska och drömska bilder som inbjuder åskådaren att själv tolka vad de ser i mötet med verket.

Aktiv i 17 år
Ola Waljefors har tidigare jobbat i blyerts och akvarell. Att skapa digitalt har han gjort i 17 år och den inriktningen har nu tagit över det mesta av hans skapande. 

– Digital konst är egentligen allt som skapas med datorn som redskap, säger Ola.

Verken trycks sedan endast ut i ett exemplar. Originalet är en datafil men det kan liknas vid negativet inom fotografin där all form av kopiering i tryck är kopior.

Träffades genom konsten
Ola och Linda Ekenskog träffades när Linda bad om att få använda ett av hans verk på en hemsida. Ola, som är verksam inom IT vad gäller programmering uppmärksammade att det fanns vissa brister i kodningen vad gällde hennes hemsida. Hon skrev tillbaka när det var fixat och sen inleddes en epost-konversation som senare skulle leda till giftermål och ett gemensamt intresse för digital konst.

– Jag målade i olja och blev väldigt frustrerad när jag inte hittade inte det uttryck jag ville ha, säger Linda.

Ola föreslog att hon skulle titta runt på andra tekniker och till slut landade i hon provade på samma inriktning som han

Kommande utställning
Deras kommande utställning sker i Karlshamn med vernissage torsdagen den 17 juli på Biennalen på Östra Piren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista