Farliga arbetsförhållanden bakom smarta telefoner

1:36 min

Sjudagars arbetsvecka, löneavdrag och farliga kemikalier. Det är vardag för de arbetare i Asien som byggt din smartphone. På stan i Blekinge har man ingen aning om förhållandena.

Sjudagars arbetsvecka, löneavdrag för obetydligt små förseelse och usel arbetsmiljö där man är utsatt för kemikalier utan att få skyddsutrustning är vardag för många arbetare i fabriker i Asien som gör delar till våra smarta mobiler och surfplattor.

Det framgår av en rapport från fackförbundet TCO:s icke vinstdrivande dotterbolag TCO Development.

– Det är tyvärr baksidan av den här industrin och något som man bör känna till när man köper IT-produkter, säger TCO Developments chef Niclas Rydell. 

"Vakthundar" hittar problemen
Dels har TCO Development gjort egna inspektioner, men det finns också organisationer, så kallade "vakthundar", som smyger sig in på fabriker och upptäcker stora problem. 

Niclas Rydell säger att man som konsument måste vara medveten om arbetsförhållanden och att man bör försöka göra något åt det. Nu finns det dessutom certifieringar som visar när en IT-produkt är okej och Niclas Rydell tycker att man borde välja dem.

– Jag tycker att man ska ta sitt ansvar som medmänniska och när det finns alternativa produkter som är certifierade så bör man välja den, som när man väljer choklad, kaffe eller bananer, säger han.

Värre än andra
Att arbetsförhållandena i fabriker utomlands inte är de bästa är känt, men Niclas Rydell menar att IT-branschen är värre än andra branscher. 

– Det som är skillnad är att det är en större komplexitet. När man ska tillverka en IT-produkt har man mer än 60 olika leverantörsled där man har olika små, små delar som byggs ihop till en produkt. För kaffe och bananer är leverantörskedjan mycket enklare och det är att det blir enklare att få koll på en sån produkt, säger han.

När reporter Henrik Olsson gav sig ut på stan visste ingen han frågade om hur det gick till på de platser där folks smartphones och surfplattor tillverkades. 

– Jag antar att de inte har det så jättebra men jag har aldrig tänkt på det, säger Kevin Tobiason.

– Det är tragiskt. Det är inte okej, ingen borde jobba under de omständigheterna, säger Martin Wikström.