Val 2014

Petersson (FP) vill att experter ska styra skolan

7:21 min

Jan-Olof Petersson (FP) Karlskronas främste skolpolitiker, vill ha ett elitstyre av den svenska skolan.

Det säger han som svar på skolminister Jan Björklunds utspel igår om att skolan bör skötas av politiker på nationell nivå.

Därmed gör Jan-Olof Petersson ställningstagandet att det inte längre ska finnas ett medborgarinflytande över skolan.

Ett av den borgerliga regeringens mantra har varit att man skulle se till att Sverige fick världens bästa skola. Men så har det inte blivit. Tvärtom visade en stor internationell jämförelse nyligen att skolan i Sverige halkar efter på flera områden. Och i SVTs partiledarutfrågning igår underkände Folkpartiets partiledare, utbildningsminister Jan Björklund hela kommunsveriges alla utbildningspolitiker. Han sa så här om dem:

– Skolan har lämnats över till amatörer, kommunalpolitiker som inte är proffs på detta, sade han i gårdagens utfrågning. 

Utbildningsminister Jan Björklund krävde i utfrågningen att skolan ska återförstatligas. Det vill säga att politikerna på nationell nivå bör ta över och sköta skolpolitiken.

Hans partikamrat i Karlskrona, Jan-Olof Petersson är en av alla kommun-skolpolitiker som Jan Björklund inte tycker klarar av sitt jobb.

Petersson håller inte bara med om det. Han säger dessutom att politiker vare sig på riksplanet eller i kommunen kan sköta skolan - utan vill inrätta ett elitstyre av experter. En udda idé.

- I Sverige har det sällan ifrågasatts att skolan ska styras med politiskt medborgarinflytande, säger statsvetaren Jörgen Ödalen på Linköpings universitet.

– Vi är alla amatörer, även Björklund. Vi vill att en myndighet ska styra skolan, säger Jan-Olof Pettersson.