Beredskapen höjs - Jas Gripen på Gotland

Försvarsmakten har placerat två Jas Gripen på Gotland på grund av den ökade övningsverksamheten i Östersjön. Statsminister Fredrik Reinfeldt jämför läget med "kalla krigets dagar".

De två svenska stridsflygplanen ingår i en så kallad incidentrote som normalt är stationerad på någon flottilj.

– Men ibland vill vi av olika skäl flytta den för att på ett enklare sätt kunna lösa uppgiften. I det här fallet kommer man ju snabbare ut över Östersjön om man är på Gotland, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till TT.

Försvarsmakten deltar från och med måndag i den internationella marinövningen Northern Coast med Finland som värd. Ett 15-tal länder, inklusive USA och Kanada är med. Övningen handlar om bekämpning av terrorism, sjöröveri och smuggling till havs, från Bottenviken till Finska viken.

Samtidigt har utvecklingen i Ukraina lett till höjd beredskap i Högkvarteret. Försvarsmakten meddelar också att man har "förstärkt underrättelseinhämtning".

– Vi markerar och upprätthåller vår territoriella integritet genom att höja incidentberedskapen, förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt under ett besök i Vårgårda på fredagskvällen.

– Men det ska inte översättas i att ett hot ska vara nära förestående.

Enligt Reinfeldt har det ryska aggressiva beteendet eskalerat.

– Det är ett beteende som vi såg under kalla krigets dagar som nu återkommer, sade statsministern.

Det finländska luftrummet bevakas nu noggrannare än tidigare på grund av de många ryska kränkningarna. Fler plan och piloter än vanligt står redo, sade den finländska försvarsministern Carl Haglund på fredagen till nyhetsbyrån FNB:

– De är och rekognoserar lite aktivare än vanligt för plan som närmar sig vårt luftrum eller befinner sig i internationellt luftrum i våra närområden.