FN kritiska mot att nazistpartis propaganda tillåts

I sin senaste rapport om Sverige noterar FN:s kommitté mot rasdiskriminering med oro att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka, skriver Sydsvenskan.

Sverige är sedan länge anslutet till FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering. Ändå tillåts nazistiska Svenskarnas parti, SVP, fortsätta med sin rasistiska propaganda. I veckan höll de torgmöte i Karlskrona.

SV är antidemokratiskt, antisemitiskt och beskriver i sitt idéprogram en raspolitik där "endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare".

I sin senaste rapport om Sverige noterar FN:s kommitté mot rasdiskriminering med oro att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka. FN har flera gånger bett Sverige anpassa sin lagstiftning till konventionen som trädde i kraft 1969.

Kritiken får inte justitieminister Beatrice Ask (M) att ändra den svenska linjen. 

– Sverige har gjort en tolkning som innebär att vi har en annan form av lagstiftning, med brottet hets mot folkgrupp. Och vi anser att den täcker in det, säger hennes pressekreterare Per Claréus till Sydsvenskan.

Flera jurister motsätter sig den hållningen. "Vår lag förbjuder vissa uttryck för rasism, men inte dess aktiviteter i organiserad form", anser den förre diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel i en välspridd debattartikel i sociala medier.