Från tjuren Ferdinand till Carolina Klüft - så rivstartar du hjärnan

6:42 min

Under semestern har vi låtit tankarna flyta fritt. Nu måste vi tagga till och fokusera - som Carolina Klüft. 

Sommarlovet är slut och skolorna har startat. Semestern är också över för de allra flesta.

Visst kan det kännas lite segt, svårt att ställa om sig. Plötsligt ska hjärnan gå på helfart igen. Men hur gör man egentligen för att hamna där så snabbt och smärtfritt som möjligt?

Tomas Dalström är journalist och författare som skriver och föreläser mycket om hjärnan. Han berättar att de första dagarna efter ledigheten känns jobbiga eftersom hjärnan gillar att vara i det där kravlösa tillståndet.  

– Under semestern sitter vi under vår korkek som tjuren Ferdinand och låter tankarna flyta fritt. När jobbet eller skolan börjar måste vi bli mer som Carolina Klüft - tagga till och fokusera, berättar han. 

För att omställningen inte ska bli alltför tuff tycker han att man ska acceptera att det tar tid. 

– Ta pauser under dagen och var noga med att börja med dina uppgifter i tid. 

Man kan också göra sitt bästa för att förlänga sommaren även om man börjat jobba. 

– Gör mysiga saker efter jobbet för att mjukstarta. Kanske kan du också se till att börja jobba i mitten av en vecka, för att slippa den där maratonstarten, säger han. 

Enligt Tomas Dalström har alla människor en inbyggd "alarmcentral", som får oss att bli uppmärksamma på saker runt omkring oss. 

– Den där centralen har blivit allt mer aktiv i och med att vi till exempel bär med oss smartphonen överallt. Men försök att koppla ner den när du får tillfälle. Ta vara på ledigheten, säger han.