"Onanisterna" skildrar livet i Sölvesborg

10 min

Sölvesborgssonen Patrik Lundberg debuterade förra året med boken Gul utanpå, om hur det var att söka efter sin biologiska familj i Sydkorea. Nu ger han ut sin andra bok Onanisterna - om att växa upp i en småstad. 

Boken handlar om de som väljer att stanna kvar i sina hemstäder efter skolan. Huvudpersonen Kim har nyligen tagit studenten och börjar på Komvux och vid sidan av nattjobbet som tidningsutdelare i Sölvesborg. Samtidigt längtar han efter något annat, något nytt. Snart hamnar han i storstaden Malmö och får en massa nya bekantskaper, möter ny musik och blir vegan. 

– Jag beskriver på sätt och vis krocken mellan småstad och storstad. Kim upplever ett slags klassförakt gentemot folk som han, som kommer från landsbygden, förklarar författaren och krönikören Patrik Lundberg. 

Ingen vanlig onani
Många funderar kanske på titeln - Onanisterna. Förklaringen är att det inte alls handlar om den vanliga sortens onani, utan om en metaforisk variant. Patrik Lundberg menar att människor inte riktigt möter varandra i samhället utan håller sig för sig själva.

– De flesta bara rör sig i sin egen lilla krets och tar inte steget utanför den bubblan, säger han. 

Titeln är knappt synlig på själva boken, utan är diskret ingraverat i pärmen.

– Om man läser boken på bussen ska ingen behöva skämmas för att medresenärerna tänker "vad är det för totalonanist som sitter där?". 

Mer lik en annan av karaktärerna
Hur mycket av huvudpersonen Kims upplevelser har då Patrik Lundberg själv varit med om? Ganska mycket visar det sig. 

– Det gick inte så bra för mig i skolan och jag hamnade på Komvux. Jag körde också en vit Opel och käkade kebab på Lasses kiosk i Sölvesborg. Men Kim är en fin och snäll person och jag har nog fler drag av karaktären Simon, som så fort han öppnar munnen säger en massa snusk, säger Patrik Lundberg. 

Din förra bok, Gul utanpå, var självbiografisk. Onanisterna är skönlitterär. Vad vill du skriva i framtiden?

– Eftersom mitt liv inte är så intressant längre vill jag skriva skönlitterärt om saker som berör unga vuxna. Jag tycker också att det är viktigt att skriva om landsorten eftersom det mesta annat utspelar sig i storstäderna. 

I vinter kommer Patrik Lundberg till bland annat till af Chapmangymnasiet och folkhögskolan Litorina för att prata om sin bok.