Regnbågskryssning ska stärka banden mellan Sverige och Polen

I höst får Blekinge sin första pridekryssning. Den går till Gdynia i Polen och handlar inte bara om att stärka den svenska HBTQ-rörelsen, utan även om att försöka bidra till att förbättra situationen för 
homo-, bi- och transexuella i Polen.

Homosexuellas rättighet att få leva sina liv som de själva vill varierar i Europa. Det har skett framsteg i Polen, bland annat finns ett politiskt parti med HBTQ-frågor på agendan i dag i parlamentet. Men homofobin är utbredd.

– Det är mycket svårare att vara öppen med sin sexuella läggning i Polen än i Sverige, säger Majs Keller som är projektledare för kryssningen.

Rosa pistoler
På kryssningsfärjan som avgår från Karlskrona den 17 oktober med Gdynia som destination kommer bandet Pink Pistols, kända från Melodifestivalen, att spela. Det kommer även att vara kända DJ:s bakom skivspelarna. Nätverksbyggandet hoppas man ska stärka polska systerorganisationer till RFSL.

– Jag tror att människor som lever och arbetar i städer runt om i Blekige och vid städer över gränserna blir sedda och känner sig mer respekterade när starka evenemang presenteras, säger hon.

Turistmagnet
Majs Keller hoppas även att initiativet ska ge avtryck i nästa års Pridefestival i Karlskrona.

– Det skapar ju en sammanhållning, och för hela turismen och upplevelseindustrin sätter det Blekinge på kartan, säger hon.