Temat för Musikhjälpen 2014 klart

9:20 min

I december drar sjunde säsongen av Musikhjälpen i gång. I år går pengarna till att stoppa spridningen av hiv. 

Vad tycker du om årets tema? Kommentera under #MH14

Mellan den 8 och 14 december kommer Musikhjälpens glasbur stå på Stora Torget i Uppsala. Och årets tema är att stoppa spridningen av hiv. Insamlingen ska gå till utbildning om HIV, bromsmediciner, preventivmedel och hiv-tester.

– Man säger att världen över lever 35 miljoner människor med hiv, och bara förra året dog 4000 personer i AIDS varje dag, berättar Julia Blomberg som är projektledare för Musikhjälpen.

Över 28 miljoner
Förra året lyckades Musikhjälpen samla in över 28 miljoner kronor till mödravården, med målet att alla kvinnor har rätt att överleva sin graviditet. Även om pengarna är en viktig fråga även i år, läggs det extra mycket fokus på att lyfta diskussionen om hiv, säger Julia Blomberg.

– Vi tycker att det är viktigt eftersom det kanske är ett ämne som många bara känner till lite grann. Men samtidigt tror jag inte att många har exakt koll på vad som är skillnaden mellan hiv och AIDS, hur hiv sprids och om alla kan få det, menar Julia Blomberg.

Räcker med 50 kronor
Men även om inte pengarna är det viktigaste, tillägger Julia att det kan räcka med 50 kronor för att en person som lever med hiv ska få bromsmediciner i en månad.

Vilka som ska leda årets Musikhjälpen avslöjas i november. Häng med på allt som händer i Musikhjälpen här!

Mer än varannan vet inte

  • Varje dag smittas 6 000 personer med HIV, och en stor del av dem är under 15 år.
  • Tre av fem vuxna som lever med HIV har inte tillgång till bromsmediciner.
  • Mer än varannan HIV-positiv vet inte om att de bär på viruset.
  • Majoriteten av smittade bor i länderna söder om Sahara, bland annat Sydafrika, Nigeria, Mozambique och Tanzania. Även i Indien, Kina, Ryssland, Brasilien och på Haiti är det många som lever med hiv.  
  • HIV kan överföras via oskyddat sex, sprutor som använts av en person med HIV-infektion, blodtransfusioner eller från en mamma till sitt barn under graviditet, förlossning eller amning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.