P-böter på Trossö för sju miljoner

1:46 min

Karlskronaborna har betalat drygt sju miljoner kronor i p-böter sen det nya parkeringssystemet infördes för två år sen. Men trots miljonregnet har nästan inga pengar satsats på att göra stan vackrare.

Tyck till i kommentarsfältet!

Drygt 16 000 p-böter har klämts fast mellan vindrutetorkare och framruta på bilar sedan sommaren 2012. Drygt sju miljoner kronor har det gett.

– Jag har nog fått två, tre parkeringsböter skulle jag tro, så det är inte så farligt, säger Thomas Malm som ändå hajar till på totalsumman.

– Oj, sju miljoner, det var en hel del. Kanske kommunen skulle kunna göra en allmän uppfräschning av stan med nya planteringar, parkbänkar och gärna en fontän i Borgmästarefjärden, säger Thomas Malm.

Offentlig konst
En bit bort på Stortorget har Carin Pleininger precis parkerat sin bil. Även hon vill se att mer pengar läggs på stans utseende.

– Lite mer offentlig konst, att det blir vackrare och ljusare här i stan, säger Carin Pleininger.

Ger 13 miljoner
Med p-böter och pengarna från de nya parkeringsavgifterna som också infördes, så drar kommunen in 13 miljoner kronor varje år. Ungefär dubbelt så mycket som det gamla systemet gav.

Vägar har lagats. Parkeringsrutor målats. Nya automater har köpts in. Och parkeringsövervakningen kostar också en slant.

Vackrare centrum
Planen var att de pengar som blev över skulle göra centrum vackrare. Hoglands park har fräschats upp. Men längre än så har pengarna inte räckt eftersom kostnaden för månadskortet sänktes från 200 kronor till 100 kronor när den politiska klubban föll om parkeringsstrategin.

– Det första förslaget hade gett fyra miljoner kronor mer. De pengarna man då fått in där hade man kunnat lägga på stadsförnyelse. Då hade vi kunnat göra en hel del i stan, säger Karl-Johan Svärd, gatuchef i Karlskrona kommun.