Blekingsk häst såld för miljoner till toppryttare

5:03 min

13-åriga valacken Castillio är född och uppvuxen på Halasjö gård norr om Karlshamn. Nu säljs han till Nordamerika och Grand prix-ryttaren Julia Tops, dotter till OS-guldmedaljören Jan Tops.

Blekinge levererar nu ytterligare en häst till världseliten i hoppning.

Redan nu tävlar Jämshögsfödde Cafino tillsammans med ryttaren Alexander Zetterman i VM i Frankrike, men nu ska ytterligare en blekingsk häst hamna i händerna på en toppryttare.

Det handlar om Castillio, en 13-årig valack som är uppfödd av Irene och Mats Matsson på Halasjö Gård norr om Karlshamn. Han har sålts till en av hoppvärldens främsta namn, Jan Tops, som köpt hästen till sin dotter, Grand Prix-ryttaren Julia Tops.

– Det känns fantastiskt. Jan Tops kan köpa vilken häst han vill för att utveckla sin dotter att bli världens bästa ryttare. I hennes hästs pass står det nu "Halasjö Gård" och vårt namn och det är häftigt, säger Castillios uppfödare Irene Matsson. 

Skrev Grand Prix potential
Redan från början förstod Irene Matsson att Castillio skulle bli något. Hans pappa är blekingekända avelshingsten Camaro M och mamma var ett galoppsto från Jägersro. 

Irene Matsson beskriver sig som kontrollfreak och berättar att hon alltid har bokfört information om deras föl. 

– Jag skriver att när han är tre veckor gammal så hoppar han in och ut genom stallet, han går inte. Han hoppar gärna markbommar själv i ridhuset och är väldigt försiktig och smart. Jag skriver att han har "galopp med sug i" och sen har jag lagt till "Grand Prix-potential", berättar Irene Matsson.

Blir läromästare
Nu ska Castillo fungera som läromästare åt blott 17-åriga Julia Tops som har framtiden för sig, men som redan tävlat flera Grand Prixtävlingar. Han säljs av ryttaren Sanna Olsson som själv tränat och tävlat upp Castillio till den höga nivån av hoppning. 

– Jag tror hon har betytt allt för Castillio. De har stämt så bra tillsammans och det är viktigt att det klickar mellan häst och ryttare. Det gjorde det också när Julia Tops var och provred honom, berättar Irene Matsson.

Irene Matsson säger att hon gläds åt försäljningen men att hon samtidigt förstår att det inte kan ha varit helt lätt för ägaren Sanna Olsson som köpte Castillio av henne. 

– Man lever med djuret dygnet runt, så det är jätteroligt men också mycket tårar, säger hon. 

Exakt vad Castillio såldes för vet vet inte Irene Matsson, och hon tänker inte heller ta reda på det. Istället gläds hon för Sanna Olsson och framgången med Castillio. 

Men kan man kalla honom för miljonhäst? 

– Ja, flermiljonhäst. Grand Prix-hästar säljs inte bara rakt av, säger Irene Matsson. 

Fakta: Castillio

Född: 2001

E: Camaro M U: Dixie De Castile xx - Ragtime Band xx

Färg: Skimmel

Uppfödare: Irene och Mats Matsson, Halasjö Gård

Fakta: Jan Tops

Jan Tops hade sin storhetstid under 90-talet. Han tog EM-guld 1991 och OS-guld i Barcelona 1992. Nu är han framförallt hästförsäljare och levererar topphästar till sin dotter Julia Tops och till sin hustru, australiensiskan  Edwina Tops-Alexander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.