Han sätter fokus på barns utsatthet i samhället

6:31 min

Knutte Westers utställning "Ofrivilliga Nomader" vill belysa situationer för barn på barnhem, i krigshärdar och på barn i väntan på asyl.

På lördag öppnar utställningen på Karlskrona Konsthall. Den kommer att pågå fram till 12 oktober och inbjuder besökarna att på flera sätt själv tolka barnens öden, både utifrån konstnärens ambition, men framförallt utifrån dem själva.

Utsattheten är universell
Besökarna kommer att mötas av gjutna avbildningar av barn. I skulpturen "Gzim och den frusna sjön" sitter en pojke ensam på en bänk med ansiktet i händerna. Bredvid på marken ligger en väska. Konstnären Knutte Wester beskriver väskan som det bagage man bär med sig.

– De flesta av mina skulpturer har haft ryggsäckar som ett slags metafor för var vi har varit, eller vad vi bär med oss, säger han.

Den ensamma pojken som man lätt kan dra universella paralleller till som en utsatt, kanske mobbad pojke, heter Gzim och har kommit att bli en väldigt betydande person i Knuttes konstnärliga skapande.

Flyttade ateljén till flyktingförläggning
2003 bestämmer sig Knutte att, istället för att åka utomlands efter avslutade studier, flytta sin ateljé till en flyktingförläggning i norrländska byn Boliden. Här träffar han pojken Gzim från Kosovo som får låna en kamera av Knutte för att dokumentera sitt nya hem.

De blir vänner och ett år senare kommer Gzim till Knutte för att berätta något viktigt. De sätter sig på en parkbänk, liknande den som nu återfinns i skulpturen av honom. Knutte filmar honom.

– Det är på något sätt först då när han sätter sina egna ord på det och kanske ser min reaktion som han förstår vad det är han berättar. Han och hans familj ska utvisas från Sverige.

Detta blev startpunkten för filmprojektet Gzim Rewind där Knutte reser till Kosovo för att finna den splittrade pojken som nu är tillbaka på den plats han en gång fördrivits från.

Filmen skildrar en tonåring och hans resa baklänges från att nu bara kunna prata albanska, tillbaka genom flykten till Norge, till flyktingförläggningen i Sverige och den där dokumenterade stunden på parkbänken vid den frusna sjön där hans liv en gång splittrades.

Skapas tillsammans
Det som är signifikativt för Knutte Westers verk är att de inte framkommer enbart från hans betraktande, utan från en gemensamt skapande med de människor han vill berätta om. Tolkningen ligger sen hos betraktaren.

– Det går att skapa något som jag inte skulle kunna göra ensam, säger han.

Utställningen "Ofrivilliga Nomader" öppnar på lördag den 6 september klockan 12.00 och pågår fram till 12 oktober.