Slöseriombudsmannen har koll på onödiga skattekronor

7:43 min

Journalisten och dokumentärfilmaren Martin Borgs är Sveriges slöseriombudsman. I en ny film kartlägger han politiker som slösat med skattepengar. Något som förekommer även i Blekinge.

Filmen har premiär på Youtube idag och heter "Någon annan betalar". Den bygger i sin tur på boken "365 sätt att slösa med dina skattepengar".
Mannen bakom både boken och filmen heter Martin Borgs och jobbar sedan 2012 som slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarnas förening.

Upptakten till det stora engagemanget för att belysa slöseri med skattemedel skedde för ganska exakt tolv år sedan. En aggressiv form av cancer angrep Martin Borgs och han fick själv stifta bekantskap med svensk, skattefinansierad sjukvård.

Många månader på sjukhus
– Jag hade inte suttit här idag och pratat med dig om det inte varit för svensk, offentligt finansierad sjukvård. Jag fick ganska många månader på sjukhus. Det gör att man får chansen att fundera över vad skattepengar gör för nytta om de används på rätt sätt och hur tragiskt är det inte om de används på fel sätt.

Martin Borgs menar att fenomenet med slöseri av skattemedel drabbar hela Sverige. Överallt förekommer det och enligt Borgs beror det på fartblindhet i budgethanteringen.

– Jag tror inte att nån politiker är illasinnad eller att det beror på korruption. Jag tror att det finns en slapphet; man glömmer bort varifrån skattepengarna kommer, menar han.

Hundra jobb skulle skapas
Från Blekinge vill han särskilt lyfta fram ett projekt som skulle attrahera utländska investerare till miljötekniksektorn. Det kostade sju miljoner kronor. Det skulle skapa hundra jobb, men blev bara ett.