Val 2014

Centerpartiet anklagar Sydöstran för censur

7:57 min

Centerpartiet i Blekinge anklagar Sydöstran för censur. Anledningen är att Sydöstran sätter stopp för politiska förstasidesannonser i tidningen.

När läsare reagerade starkt mot att Sydöstran publicerade annonser med Sverigedemokraterna stoppade tidningens ansvarige utgivare Gunnar Svensson all annonsering från politiska partier på tidningens framsida.

Kenne Jönsson som är valombudsman för Centerpartiet menar att Sydöstran därmed begår ett avtalsbrott. 

– Vi har skrivit ett avtal med tidningen där det ingår annonsering bland annat på förstasidan. Vi beställde annonserna redan i maj, säger han. 

Kenne Jönsson undrar om det kan finnas politiska påtryckningar som påverkat beslutet, något som Gunnar Svensson klart dementerar. 

Läsare blev upprörda
Han förklarar att man tidigare stoppat SD-annonser, då för att de har stridit mot tidningens etiska regler. Denna gången var det dock annorlunda. Då hörde läsare av sig och var upprörda över annonserna, varpå Gunnar Svensson bestämde sig att det bästa var att konsekvent stoppa all annonsering på förstasidan. 

– Utformningen på annonserna var inte bra, de var väldigt lika redaktionellt innehåll, förklarar han. 

Han beklagar att partier som i förväg beställt annonsering nu blir utan. 

– Jag förstår att Kenne är upprörd och besviken, det känns inte bra. Men jag känner inte till att Centerpartiet beställt några annonser, säger han. 

Kenne Jönsson tycker ändå att beslutet är märkligt. 

– Jag har full respekt för att vissa politiska budskap kan strida mot etiska regler, men det är fel att stoppa all politisk annonsering av den anledningen, säger han. 

Erbjudit kompensation
Gunnar Svensson berättar att annonsavdelningen erbjudit Centerpartiet kompensation i form av annonsering på sidan tre, något som partiet inte gått med på. 

– Det är en principfråga. Vi tycker att det är avtalsbrott och vi väljer att markera att avtal ska hållas, säger Kenne Jönsson. 

Kommer vi aldrig mer att se politisk reklam på Sydöstrans förstasida, Gunnar Svensson?

– Ja, så är det. När det gäller SD så har vi fortsatt uppsikt över deras annonser eftersom de uttryckt förakt mot flyktingar och liknande. 

SD har ju fått ta plats på förstasidan - nu får ingen synas där. Är det ett problem?

– Hade jag kunnat vrida tillbaka klockan och göra annorlunda hade jag gjort det.