Ankarstock, kroppkaka och hackekorv kan ursprungsmärkas

6:25 min

Jordbruksverket har på regeringens uppdrag gjort en första kartläggning av det svenska matlandskapet och hittat ett antal livsmedel med potential att stärka sin region. 

I Blekinge kan bland annat ankarstock, kroppkaka och påsakorv bli aktuella för ursprungsmärkning.  

För att kunna enas om exakt vilka matprodukter som är landskaps- eller regionsunika har Jordbruksverket tagit hjälp av olika matexperter, bland annat från Hushållningssällskapet.

Resultatet har blivit en lista med produkter som ständigt växer. Några av de matprodukter som man anser speglar gastronomin i Blekinge är:

  • Ankarstocken - ett mjukt syrat rågbröd, som förr användes inom armén och flottan.
  • Ronnebypepparkakor - pepparkakor med bl.a kaffe och citron.
  • Påsakorv - en korvmassa av kött och korngryn som kokas i magsäcken från ett djur. 
  • Kroppkakor - bollar av potatisinbakad deg med olika fyllningar, exempelvis kött.
  • Rågskorpor - hårt torkade skorpor.  

Enligt Charlotte Backman från Hushållningssällskapet i Skaraborg är vi ganska dåliga på ursprungsmärkning av regionala livsmedel jämfört med många andra länder i Europa.

– Vi vill öka kopplingen mellan jordbruksprodukter och regioner, säger hon.
Enligt Charlotte Backman kan det ha en mängd positiva effekter på allt från turism till utvecklingen på arbetsmarknaden. Ursprungsmärkning handlar ju om att bevara tillverkningen av råvaran och förädlingen av densamma i regionen.