Brantafors vattenverk i Kallinge. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Vem tar ansvar för det giftiga dricksvattnet?

Vem är beredd att ta ansvar för det förgiftade vattnet i Kallinge, det undrar ett antal Ronneby- och Kallingebor i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag. Helena Augustsson är en av dem.

De ställer frågan vad den sittande regeringen gjorde och vad den nya regeringen tänker göra med anledning av alla som under flera år druckit av vattnet i Kallinge som visade sig vara förorenat av giftet PFOS från brandsläckarskum på F17.

TV 4:s program Kalla Fakta kommer ikväll att handla om det giftiga dricksvattnet.

– Jag kan bara hoppas att det som Livsmedelsverket har sagt stämmer. Men vi är utsatta som konsumenter och det är dags att vi börjar ryta ifrån när sånt här händer.

Helena Augustsson är en av de som skrivit debattartikeln. Hon är glad att en kartläggning har initierats. Länsstyrelsen Blekinge ska testa vatten på ytterligare tre platser nu under hösten. 

– Det är allvarliga saker. Konsekvenserna kan inte kopplas direkt till halten PFOS i vattnet utan det är mer diffusa kopplingar.

Hon menar att cancer kan framkallas av PFOS men att kan bero på andra faktorer också. Därför är kartläggningen viktig säger Helena Andersson.

– Forskarna säger något annat än livsmedelsverket i det här fallet så jag vet inte vem man ska lita på.

Helena Andersson vill att utredningarna fortsätter. Hon utesluter inte att juridiska processer kan sättas igång. 

– Vi får se vad som händer men det viktiga är att på ett nationellt plan ta tag i detta och inte viftar bort det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista