Brandmän undersöks för PFAS-gifter i kroppen

Brandmän ska genomgå studier för att ta reda på om de fått i sig gifter från det släckskum som räddningstjänsterna använder. Samma gift som hittats i Kallingevattnet.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tillsammans med universitetet i Örebro inledningsvis ska undersöka 40 brandmän. Bo Andersson på MSB kommer inte att bli förvånad om man hittar gifter från skummet i brandmännens kroppar.

– Det har vi ju sett i fallet med dricksvattnet också, att det här finns kvar i kroppen, säger han.

Användes i brandskum
Det handlar alltså om samma ämnen som hittats i dricksvattnet i Kallinge och som sedan hittats i kropparna hos de som druckit av vattnet. Gifter under samlingsnamnet PFAS som funnits i det brandskum som räddningstjänster använt sig av i många år.

Studier i USA, Kanada och Australien har visat att gifterna finns hos brandmännen, så på MSB utgår man alltså från att läget kommer att vara det samma även här. Brandskummet har använts under många år, så frågan är varför studien görs först nu?

– Det är brist på kunskap som ligger bakom. Det är därför vi gör det nu riktigt noggrant för att det inte ska bli tyckande eller spekulationer utan vi ska kunna redovisa rena fakta, säger Bo Andersson. 

40 brandmän testas
Det är till att börja med 40 brandmän som ska undersökas men Bo Andersson tror att alla landets brandmän så småningom kommer att omfattas.

Samtidigt väntas också ett beslut inom försvaret, som går ut på att alla som vill ska få testa sig om man genom åren kommit i kontakt med det giftiga skummet.

– Fram till vi vet exakt vad som sker och händer vid brandsläckning så bör man vara väldigt försiktig, säger Bo Andersson.

I måndags handlade TV4:s Kalla Fakta om det giftiga dricksvattnet i Kallinge.  

PFAS

PFAS är en stor grupp ämnen som har producerats för att motstå värme, olja, smuts och vatten. Ämnena kan vara skadliga för sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. Det är därför viktigt att man får i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.

Bland de ämnena som ingår i PFAS hittar man PFOS som fans i det brandskum som Försvaret använde under åren 1985-2003. PFOS kan exempelvis störa reproduktionsförmågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.