Nu kan du försäkra ditt barn mot näthat

"Ärendena läggs ner i samma sekund de kommer in"
11 min

Nu kan du "försäkra" ditt barn och få hjälp att hantera näthat om det skulle slå till. Det är stiftelsen Tryggare Sverige som erbjuder hjälpen. 

Magnus Lindgren, generalsekreterare för Tryggare Sverige som tillsammans med ett försäkringsbolag står bakom tjänsten förklarar att han ser hur människor varje dag utsätts för hat och hot på nätet. 

– Som före detta polis kan jag konstatera att anmälningarna läggs ner i samma sekund som de kommer in. Då står man där utan hjälp att hantera situationen och att förebygga framtida, säger han. 

Det är en abonnemangstjänst där du betalar en summa varje månad för att försäkra en vuxen och ett barn. Det som ingår i försäkringen är bland annat att spåra det som det skrivits om en, att få bort material och lära sig förebygga liknande situationer. 

– Det har pratats mycket om de här problemen, men jag kände att någon måste agera. Vi kan inte hjälpa alla, men vi kan hjälpa dem som tänker efter innan och köper försäkringen, säger Magnus Lindgren från Tryggare Sverige. 

Vad tänker du om att tjäna drygt 500 spänn per barn och år när det handlar om näthat?

– Jag önskar att det inte behövdes en sådan här tjänst men en nu lever vi inte i den perfekta världen. I dagsläget får man inte hjälp att hantera det. Vi kan ta bort tjänsten så hjälper vi inga, säger Magnus Lindgren.

Jens Svensson, initiativtagare till Föräldranätverk Sölvesborg, ett nätverk mot mobbing i utanför skolan. Hans egen son drabbades av näthat i form av en falsk Facebooksida som fylldes med elaka kommentarer om honom. 

– Det är sorgligt att man ska behöva betala för en sådan här tjänst, men det är bra om någon kan bli hjälpt av den, säger han. 

Han och hans familj fick å sin sida bra stöd från IT-ansvarig på skolan i Sölvesborg. Det var en anledning till att han startade föräldranätverket. 

– Där ger vi råd och tips till föräldrar om vart man ska vända sig och att man alltid ska polisanmäla hoten, förklarar Jens Svensson. 

Magnus Lindgren, borde inte kommunerna erbjuda den här typen av tjänst istället?

– I dag har inte kommunerna någon lagstadgad skyldighet att förebygga brott. Däremot är de skyldiga att ge dem som utsatts för brott stöd. Men det lever de inte alltid upp till. 

Fotnot: I Karlskrona kommun finns sedan fyra år ett samverkansprojekt som handlar om att förebygga och hantera näthat. Där samarbetar Karlskrona kommun, polisen, Telenor och Surfa Lugnt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".