Foto: Sean Kilpatrick/Scanpix.

Karlskrona kommun vill att föräldrar förebygger näthat

Stiftelsen Tryggare Sverige erbjuder försäkring mot näthat. Det ogillar Anders Danielsson på Karlskrona kommun. Han menar istället att föräldrar måste lära sig mer om barnens internetvanor.

– Ju mer information man kan få om detta som förälder desto bättre. Däremot känns det inte bra i magen att man ska kunna teckna en försäkring som gör att ens barn blir kvitt detta.

– Det blir en falsk trygghet i försäkringen, att det räcker. Men problematiken är så mycket större än vad som kan täckas av en försäkring, säger han. 

Måste lära sig
Anders Danielsson är ansvarig för säkerhetsfrågor på Karlskrona Kommun och menar att ansvaret till stor del ligger hos föräldrarna. Prata med barnen om vad de gör på nätet. 

– Det är svårt att vara förälder idag men man måste lära sig. Ta reda på vad det innebär för mitt barn när man är ute på mobilen och på nätet.

Frågan om var man vänder sig om man blir utsatt för näthat är relevant enligt Anders Danielsson. Han pekar på sajter som surfalugnt.se där man kan få tips och råd kring vad man kan göra som förälder. Kommunen är i samband med andra organisationer ute och föreläser om vad som händer på nätet.

– Det är möjligt att en försäkring kan hjälpa, men man måste känna till vad ens barn gör, säger han. 

Försäkring falsk trygghet
Anders Danielsson är rädd att en försäkring gör att föräldrarna känner att problemet är löst. 

– Jag tror att man kan känna att vad bra, det här känns tryggt. 

Föräldraansvaret är något de jobbar mycket med. Han berättar att introduktionsåldern för användning av internet idag är tre år. 

– Dyker det upp något som inte känns bra måste man som förälder få veta det väldigt tidigt så att man kan vänja sina barn vid detta.

Öppnar för förändring
Anders Danielsson menar att kommunen kanske borde ha ett mer praktiskt ansvar när näthat förekommer. 

– Ja kanske. Det här har gått väldigt fort. Det kanske är så att vi har en sådan funktion i kommunerna framöver. Det är mycket möjligt.

Kan inte göra något
Men om man utsatts för näthat kan kommunen inte göra någonting för att ta bort kommentarer eller stänga ned sidor.

– Nej vi kan inte stänga ned en hemsida. 

Behöver man se över det?'

-- Ja det kanske är möjligt, framöver. 

Vem som kan hjälpa till när näthatet uppstår kan inte Anders Danielsson svara på.

– Det finns ingen myndighet som kan gå in och göra något. Om detta inträffar, vilket det också gjort, så kan vi bara hjälpa till med en polisanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".