Skogsrån och vandringsmän smyger i Wämöparken

8:08 min

I helgen är det pumpafestival i Wämöparken i Karlskrona och redan idag händer det grejor. Kulturförvaltningen har bjudit in alla grundskolor till spökvandring i parken.

Ola Palmgren från Blekinge Museum leder det hela och ska bland annat berätta om traditioner kring halloween och allhelgonahelgen. Han har dagen till ära klätt ut sig till en präst från förr och berättar spökhistorier för en grupp elever i tioårsåldern på övervåningen i Hjortsberga Prästgård i Wämöparken.

– Jag berättar för barnen hur man ska förhålla sig till döda släktingar som går igen. Man kan faktiskt ha nytta av dem också, de är inte bara till besvär, säger han.

För att skydda sig mot de onda spökena kan man enligt Ola Palmgren använda stål, salt och kors. Men de döda kan också hjälpa en att återfå borttappade eller stulna saker.

– Använd ett begravt ben eller mull från kyrkogården i en ritual där du tänker på det som försvunnit. Då kommer de döda att hjälpa dig att ta reda på var saken finns, berättar han.

Ola Palmgren tycker det är roligt att eleverna är så fängslade av det han berättar.

– Många av de här gamla historierna från förr är ju väldigt bra. Dessutom är det kulturhistoriskt viktigt att känna till de här begreppen, säger han.

I omgivningarna kring Wämöparken smyger det också omkring mystiska väsen just nu. 

– Till exempel den grå vandringsmannen som gått vilse efter att ha blivit förförd av skogsrået, berättar Ola Palmgren.