Experter vill att alla HVB-placeringar recenseras

"Det är kostsamma placeringar för kommunerna"
1:34 min

4 500 barn och unga med sociala problem blir varje år placerade i hem för vård och boende - så kallade HVB hem. Nu vill experter att alla placeringar ska recenseras för att kunna följas upp. 

Enligt en ny rapport kan socialtjänsten ha svårt att bedöma om det är ett bra HVB-hem för personen som ska placeras där och därför föreslås bland annat ett nytt nationellt register som recenserar Sveriges HVB-hem.

Erik Lindqvist är en av personerna bakom rapporten. Han ingår i en expertgrupp under finansdepartementet som granskar och gör undersökningar i den offentlig ekonomi.

– I dag kan man inte veta på nationell nivå i vilket HVB en tonåring placeras eller hur nöjd socialtjänsten varit med placeringen. Det gör att man inte kan följa upp ungdomarna senare i livet, förklarar han.  

Erik Lindqvist vill alltså ha ett nationellt register där socialtjänsten utvärderar varje HVB-hem efter att en person lämnat boendet och sedan sammanställer den här informationen.

Då kan socialstyrelsen sedan jämföra och se hur ett speciellt HVB-hem ligger till i förhållande till ett nationellt snitt. Det blir helt enkelt lättare se vad som fungerat bra eller dåligt. Något som han menar inte går att göra idag.

Anna Brandholm som är verksamhetschef på IFO - Barn och unga i missbruk från Olofströms kommun säger att det finns ett register redan som dom använder sig av men är ändå positiv till ett utökat nationellt statligt register.

– Självklart skulle det bli mer effektivt om Socialstyrelsen styr över det och att informationen läggs på en och samma plats. De här placeringarna är kostsamma för kommunerna och det är viktigt att kunna se hur det gått för de unga som bott där, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".