Foto: Anna Hansson/Sveriges Radio

Sålde kanoner - skänkte bort pengarna

"Jag tycker man ska fortsätta ge"
1:37 min

Karlshamnsbon Truls Lund har sålt två gamla kanoner som funnits länge i släkten för att hjälpa Dumitru som vi tidigare berättat om och som kom hit från Rumänien för att tigga men som nu säljer paprikaplantor utanför Willys i Karlshamn.

– I första hand är det för att ge tillbaka något slags värdighet till en människa som skäms för det han gör, han vill ju inte tala om för sina barn att han åkt till Sverige för att tigga, säger han. Kanonerna är oväsentliga, det kunde varit vad som helst, det är pengar som vi inte verkligen behövde och som vi inte hade räknat med, säger Truls Lund.

Han vet inte när kanonerna är gjorda eller var de kommer ifrån från början. Men han poängterar att det inte rör sig om några stora stridskanoner från 1700-talet utan mer om små leksakskopior som är ungefär 30 centimeter höga.

Eftersom de bara stod och samlade damm - en hemma hos honom och en hos hans bror - så bestämde de sig för att sälja dem för ungefär en tusenlapp styck.

Truls Lund har skänkt pengar till Dumitru varje gång han gått förbi honom och att nu kunna hjälpa honom med en större summa pengar utan att oroa sig om att de hamnar i fel händer känns bra säger han.

– Jag tycker att man ska ge. Det finns väldigt många av de här tiggarna som inte har någon som går och stjäl deras pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".