1 av 2
Gun Knutsson rökavvänjare på landstinget Blekinge sedan 1,5 år tillbaka. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 2
Ett kärl i genomskärning som visar olika stadier av förkalkning. Längst ner ett friskt kärl och överst som det ser ut vid en infarkt. Rökning är en faktor som bidrar till åderförkalkning. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Rökfria patienter sparar miljoner

1:14 min

Tuffare tag mot rökare har sparat miljoner åt landstinget Blekinge.

Risken för komplikationer efter en operation är betydligt större för rökare, och därför erbjuder landstinget rökavvänjning inför alla operationer.

Och på 1,5 år har 105 patienter blivit rökfria.

– När man berättar att det är runt 60 sjukdomar som man är predisponerad att få som rökare så blir många intresserade av att sluta, säger Gun Knutsson, sjuksköterska och rökavvänjare.

En ask om dagen
Och en ask om dan gör runt 20.000 på ett år som det går att göra roligare saker för.

Flera undersökningar de senaste tio åren visar att risken för komplikationer efter en operation i vissa fall är dubbelt så stor för rökare.

Det har gjort kirurgerna på Blekingesjukhuset mer restriktiva. För i sex till åtta veckor före en operation bör man vara rökfri, och lika länge efter. Det förbättrar cirkulation och sårläkning och ger färre infektioner.

Hjälp till alla rökare
Därför erbjuder man rökavvänjningshjälp till alla rökare.

– För många är det svårt men för många går det också ganska lätt, säger Gun Knutsson.

Sparat miljoner
På de patienter som lyckats sluta i Blekinge har landstinget sparat över två miljoner kronor. Men ingen nekas operation om de inte lyckas sluta röka. Och akuta eller livshotande operationer genomförs alltid.

– Men även om landstinget sparar pengar så är det ändå patienterna som gör den största hälsovinsten, säger Gun Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista