Aleksandra Karolak, Fredrik Johansson och Latisha Bertilsson tror på jobb i framtiden trots dystra siffror från LO:s rapport. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Få i jobb efter yrkesutbildning

"Man får väl kämpa för att komma dit man vill"
1:29 min

Bara var femte elev som går ut barn- och fritidsprogrammet i Blekinge har en etablerad ställning på arbetsmarknaden tre år efter gymnasiet, till exempel genom ett fast jobb. 

Det visar siffror från Skolverket som LO har sammanställt.

Latisha Bertilsson och Aleksandra Karolak går tredje året på barn- och fritidsprogrammet på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona och för dem är det inga glädjande siffror att det är så få som fått jobb efter gymnasiet.

LO:s rapport visar att bara var femte elev av de som gick ut barn- och fritidsprogrammet i Blekinge våren 2009 var etablerade på arbetsmarknaden tre år efter studenten, vilket innebär att personen jobbat ungefär tio månader heltid på ett år.

Något Leif Stang, ordförande för LO-distriktet Sydost, tycker är allvarligt.

För att få till en förändring ställer LO en rad krav. Bland annat handlar det om att elever som går en yrkesutbildning borde få mer praktik och mer kontakt med arbetslivet.

Men om det nu inte är så många som har jobb så är det desto fler som läser vidare. Statistiken visar att 34 procent studerar tre år efter studenten. Och det är något eleven Aleksandra Karolak på barn- och fritidsprogrammet tror är lösningen till jobb.

Den yrkesutbildning i Blekinge där flest har heltidsjobb tre år efter studenten är energiprogrammet, som numera heter el- och energiprogrammet. Till exempel om man utbildat sig inom VVS. Där har 59 procent av eleverna etablerat sig på arbetsmarknaden.

En person med etablerad ställning på arbetsmarknaden behöver inte ha en tillsvidareanställning, ett arbete med trygga villkor eller ens arbeta i den bransch man är utbildad för. Det innebär att personen, utifrån en medellön för en arbetare, jobbat ungefär tio månader heltid på ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".